PUČKO OTVORENO UČILIŠTE
DR.JURJA ŽERJAVIĆA ZLATAR

pučko otvoreno učilište pučko otvoreno učilište
 

ZBOR MALIH PJESNIKA


Zbor malih pjesnika je književna manifestacija koja se kontinuirano održava svake jeseni u Zlataru od 1970. godine u sklopu manifestacije „Dani kajkavske riječi“. Osnovan s ciljem njegovanja kajkavskog narječja među mladima, Zbor okuplja mlade dijalektalne pjesnike iz svih kajkavskih krajeva Republike Hrvatske tako da se na priredbi u Zlataru uobičajeno okupljaju autori s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.


Svake se godine raspisuje natječaj za poetske radove na kajkavskom narječju kojem se uobičajeno odaziva 50–tak osnovnih škola s prosječno 350 radova, a prosudbena komisija izabire do pedeset najboljih pjesama koje njihovi autori izvode na Zboru u Zlataru. Odabrani radovi tiskaju se u zbirci koja osim odabranih pjesama sadrži i najbolje likovne radove prispjele na natječaj za likovnu manifestaciju „Čovjek čovjeku“ koja također okuplja mlade likovnjake – učenike osnovnih škola. Na priredbi tradicionalno nastupaju gosti s književnih manifestacija u Žminju i Cerniku, tako da je Zbor i stjecište triju naših narječja: kajkavskog, čakavskog i štokavskog. Dugogodišnji pokrovitelji su Školska knjiga d.d., Zagreb i časopis „Modra lasta“.

zbor malih pjesnika

Naglašavajući vrijednost Zbora malih pjesnika i izložbe „Čovjek Čovjeku“ prigodom 40. obljetnice, prof.dr.sci. Joža Skok, dugogodišnji član prosudbene komisije Zbora malih pjesnika istaknuo je kako su „pokretači tih dviju „dječjih“ manifestacija bili svjesni činjenice kako bi zlatarski Dani bez uključivanja najmlađih bili programski nepotpuni i siromašni i kako njihova budućnost ovisi upravo o generacijama iz školskih klupa. Četrdesetogodišnji kontinuitet dječjeg kajkavskog i likovnoga stvaralaštva potvrdio je takvu spoznaju koja je u značajnom jubileju koji upravo obilježujemo najboljim dokazom za opravdanost svoga postojanja… Bez obzira na to što iz "malih" kajkavskih, nisu nastajali "veliki" kajkavski pjesnici, svi su oni pokazivali i potvrđivali visoku razinu literarne pismenosti koja je često bila na tragu i zrelijeg književnog iskaza. No zlatarska kao ni druge kajkavske smotre nije imala za cilj odgoj budućih pjesnika već je bila u funkciji poticanja kreativne uporabe zavičajnog jezika. Otkrivajući još uvijek žive i bogate izražajne mogućnosti za svoju sliku svijeta mladi su stvaraoci razvijali svoj poseban odnos prema jeziku svoga djetinjstva i zavičaja, jeziku koji valja njegovati, cijeniti i čuvati u situaciji opće ugroženosti "malih" jezika, a pogotovo "malih" narječja i govora.“Informacije: Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, Park hrv. mladeži 2, tel: 049/466 823; e-mail:uciliste.zlatar@hi.htnet.hr

Naši sponzori:
bregi
Manifestaciju
DANI KAJKAVSKE RIJEČI 2023. podržali su:

GENERALNI POKROVITELJI:
Hrvatski sabor
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Krapinsko zagorska županija

Pokrovitelj priredbi za djecu i mlade:
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

REALIZACIJU PROGRAMA OMOGUĆUJU:
Medijski pokrovitelji: